Många som börjar dansa och som har dansat ett tag blir förvånad över hur glad och lycklig man blir av att dansa och att man mår bättre efteråt. Men det är sällan någon har en riktig förklaring till varför det är så. Men det finns en logisk (och kemisk) förklaring till detta. Förklaringen stavas oxytocin.

Oxytocin är ett hormon och en signalsubstans som…
…lindrar smärta
…sänker blodtrycket
…sänker nivån av stresshormoner
…ger bättre matsmältning och näringsinlagring
…stimulerar tillväxt
…påskyndar läkning av sår och stärker immunförsvaret
…gör oss mer lugna och rofyllda
…gör oss mer sociala och intresserade av vår omgivning
…gör oss mindre rädda och fientligt inställda
…förbättrar relationer
…underlättar inlärning

 

Och som om det inte var nog så är det beroendeframkallande.
Dessutom doftar det vilket gör att man kan känna lugn om någon i närheten är lugn.

 

Vad har då oxytocin med dans att göra?
Enkelt. Oxytocin sätter fart i kroppen vid vänlig fysisk kontakt. Exempel på detta är bland annat massage, någon lägger en hand på din arm, en kram och gosa med husdjur. Men kanske den absolut bästa effekten uppnår man med dans (foxtrot) då man faktiskt får fysisk vänlig kroppskontakt i 3,5 timmar. Det sätter väldans sprutt på oxytocinet.

 

Inte så konstigt att man då mår bättre efter att ha dansat en hel kväll. En del kan uppleva någon form av lyckorus efter exempelvis en dansmara (dansa fredag & lördag i 5 – 8 timmar per kväll) utan att egentligen veta varför.

 

Barn som inte får någon beröring dör. De tynar bort även om de får tillräckligt med mat eftersom de inte kan lagra näringen i kroppen. Vuxna kan överleva utan mänsklig närhet men knappast leva. De som verkligen vill leva och må bättre kan uppnå detta på ett lätt sätt genom att dansa.

 

För dig som vill läsa mer om oxytocin är information hämtat från en artikel i Dagens Nyheter publicerad den 23 mars -04.
Läs även mer i en motion till Sveriges Riksdag